COFFEE AND TEA PREVENT DIABETES
Many ways you can do to prevent diabetes, ranging from changing your diet, exercise to drugs. But researchers say the results of the latest analysis, just drink coffee or tea can reduce diabetes.
Researchers analyzed the results of 18 studies involving hundreds to thousands of participants. Studies in 2005 states a person is more likely to drink coffee, possibly subject to diabetes-third lower than in those who rarely drank coffee.
Dr. Rachel Huxley of The University of Sydney, Australia conducted a survey of data on coffee and tea studies from 1996 to 2009 in patients with type 2 diabetes. Type 2 diabetes is linked to obesity and diabetes affects 8 percent of the American population.
As quoted by Reuters, the conclusions of the analysis are every cup of coffee drunk person can reduce the risk of diabetes up to seven percent. Of the six existing studies, it is known that eating three to four cups of coffee a day may reduce the risk of diabetes by 36 percent.
Meanwhile, seven other studies show that drinking tea as much as three to four cups a day may also reduce diabetes by 18 percent.Researchers suspect that caffeine not only help the process of reducing the risk of diabetes.
Other Ingredients in these two types of beverages such as magnesium, lignin (estrogen-like substances in plants) and chlorogenic acid which is an antioxidant can slow release of sugar into the blood after eating the food.
Clinical Pecobaan needs to be done to ensure that both types of these beverages can indeed be a preventive medicine for diabetes. If that were proven, medical personnel may give advice on not just people with diabetes to exercise and eat less excessive, but also lots of coffee or tea.
But remember, drinking tea or coffee is best with a little sugar, not like most ordinary people of Indonesia who gave too much sugar.
Source: Tribun Timur, January 2010
KOPI DAN TEH CEGAH DIABETES
Banyak cara yang bisa dilakukan untuk mencegah penyakit diabetes, mulai dari mengubah pola makan, olahraga hingga obat-obatan. Namun hasil analisis terbaru peneliti menyebutkan, cukup minum kopi atau teh saja bisa menggurangi diabetes.
Peneliti menganalisis hasil 18 studi yang melibatkan ratusan hingga ribuan orang partisipan. Studi tahun 2005 menyebutkan seseorang yang lebih sering minum kopi, kemungkinan kena diabetesnya sepertiga lebih rendah dari pada mereka yang jarang minum kopi.
Dr. Rachel Huxley dari The University of Sydney, Australia melakukan survey data tentang studi kopi dan teh sejak tahun 1996 hingga 2009 pada penderita diabetes tipe 2. Diabetes tipe 2 adalah diabetes yang dikaitkan obesitas dan mempengaruhi 8 persen populasi Amerika.
Seperti dikutip dari Reuters, kesimpulan dari analisis tersebut adalah setiap cangkir kopi yang diminum seseorang bisa mengurangi resiko diabetes hingga tujuh persen. Dari enam studi yang ada, diketahui bahwa mengonsumsi tiga hingga empat cangkir kopi sehari bisa menurunkan resiko diabetes sampai 36 persen.
Sementara itu tujuh studi lainnya menunjukkan bahwa minum teh sebanyak tiga hingga empat cangkir sehari bisa juga mengurangi diabetes hingga 18 persen. Peneliti menduga bukan hanya kafein yang membantu proses pengurangan resiko diabetes.
Kandungan lainnya dalam dua jenis minuman ini seperti magnesium, lignin (bahan mirip estrogen dalam tumbuhan) dan asam chlorogenic yang merupakan antioksidan bisa memperlambat pelepasan gula ke dalam darah setelah mengonsumsi makanan.
Pecobaan klinis perlu dilakukan untuk memastikan kedua jenis minuman ini memang bisa jadi obat pencegah diabetes. Jika memang benar terbukti, tenaga medis mungkin akan memberi saran pada penderita diabetes untuk tidak sekedar olahraga dan mengurangi makan berlebih, tapi juga banyak-banyak minum kopi atau teh.
Tapi ingat, minum teh atau kopi ini sebaiknya dengan kadar gula sedikit, bukan seperti kebanyakan orang Indonesia yang biasa memberikan gula terlalu banyak.
Sumber : Tribun Timur, Januari 2010